de chakra's


De chakra's


De chakra's

Ieder mens heeft zeven chakra's van je stuitje tot je kruin. Elke chakra heeft op verschillende manieren invloed op jou als persoon. Zo kun je lichamelijk, emotioneel, hormonaal merken of je chakra's in balans zijn of juist uit balans. Zelf kan je ook praktische oefeningen doen om je chakra's in balans te brengen.


Wat is een chakra?

Een chakra kun je zien als een energiecentrum. Alles wat leeft bestaat uit sutbiele energie, die ook wel levensenergie wordt genoemd. Deze energie komt in energiecentra bij elkaar. Ieder wezen heeft meerdere energiecentra, de zeven belangrijkste worden chakra's genoemd. Goed werkende chakra's zijn chakra's waar de energie goed door heen stroomt, niet te veel en niet te weinig. ze geven je een gezond lichaam en emotionele stabiliteit.


Lichamelijke invloeden van chakra's?

Bij elke chakra horen specifieke organen en lichaamsdelen. Zo horen bijvoorbeeld je maag en darmen bij je derde chakra en je ogen bij je zesde chakra.


Hormonale invloeden van chakra's?

Bij elke chakra hoort ook een (endocriene) klier die een bepaald hormoon afscheidt. zo horen de eierstokken (waar de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progestoron worden aangemaakt) en de testikels (waar het mannelijke hormoon testosteron) wordt aangemaakt bij het tweede chakra. De schildklier (waar hormonen worden aangemaakt die de stofwisseling beïnvloeden) horen bij het vijfde chakra, het keelchakra.


Emotionele invloeden van chakra's?

Ook elke chakra heeft op zijn eigen manier invloed op je emoties. zo heeft je eerste chakra bijvoorbeeld invloed op je boosheid. je eerste chakra vormt de basis van alle chakra's en is daarmee emotioneel verbonden aan de wil om te (over)leven. Als het eerste chakra sterk ontwikkeld is, kan zich dat uiten in agressie. Als je eerste chakra zwak ontwikkeld is, kan zich dat juist uiten in het tegenovergestelde, namelijk een depressie. Als je eerste chakra in evenwicht is, dan kun je boosheid op een goede manier uiten. Zo heeft ieder chakra invloed op je emoties.


Wat je zelf kan doen om je chakra's in evenwicht te houden

Voor elke chakra zijn er verschillende praktische activiteiten te bedenken die je kunt doen. je tweede chakra kun je bijvoorbeeld in evenwicht brengen door in contact met water te komen, bv door voldoende te drinken of te gaan zwemmen. Een ander voorbeeld is je zevende chakra, dit is de chakra van de spiritualiteit. Deze chakra kun je in evenwicht brengen door bijvoorbeeld te mediteren.


Je eerste chakra, het wortelchakra

Het eerste chakra heet - Mulhadara - wat wortelchakra betekent. Het eerste chakra heeft lichamelijk invloed op je nieren, bloed en skelet. het heeft ook invloed op stresshormonen zoals adrenaline. Tot slot heeft je eerste chakra invloed op emoties, vooral op boosheid. je kunt je eerste chakra in evenwicht brengen met activiteiten waarmee je contact maakt met de aarde zoals sporten en tuinieren.


Waar zit je eerste chakra? Je eerste chakra zit ter hoogte van je stuitje. Het is de laagste chakra en zorgt voor verbinding met de aarde. Het vormt eigenlijk de wortel van je energiesysteem. Daarom wordt je eerste chakra ook wortelchakra genoemd.


Welke invloed heeft je eerste chakra op je lichaam? Je eerste chakra heeft invloed op je nieren, je bloed en je skelet. Als je eerste chakra te veel of te weinig stroomt, dan kun je dit gaan merken aan je voeten, knieën of heupen, of doordat je bijvoorbeeld artritis, nierstenen, botproblemen of een auto-immuunziekte krijgt. Dit geldt niet andersom, als je één van deze ziekten krijgt, hoeft de oorzaak niet automatisch in je eerste chakra te liggen.


Welke invloed heeft je eerste chakra op je hormonale stelsel? De klier die door je eerste chakra wordt beïnvloedt zijn je bijnieren. je bijnieren scheiden verschillende hormonen af, namelijke adrenaline, noradrenaline en corticosteroïden. Adrenaline en noradrenaline zorgen voor een vecht-of vluchtreactie als er gevaar dreigt. Bij angst en stress, maar ook bij woede, kou, hitte of pijn komt er veel aderenaline en noradrenaline vrij. daarom worden deze hormonen ook wel stresshormonen genoemd. Corticosteroïden zorgen voor een gezond immuunsysteem, een gezonde bloeddruk en voor een goed evenwicht in je water en zouthuishouding.


Welke invloed heeft je eerste chakra op je emoties? De emotie die bij het eerste chakra hoort is boosheid. Boos zijn is een gezonde emotie die laat zien dat je de wil hebt om te (over)leven. Als je je boosheid weinig tot uiting brengt, kan deze omslaan in woede en geweld (vechtreactie) of juist in een depressie (vluchtreactie). Probeer open te staan voor je emoties. Zo kun je ontdekken waar je eigen behoeftes liggen. Als je weet wat je wilt, kun je je leven daarop aanpassen.


Wat kun je zelf doen? Een goed werkende eerste chakra geeft je de levenskracht om een veilig en stabiel leven te leiden. Het geeft je het gevoel dat je het recht hebt om je leven in te richten zoals je dat zelf wilt. Alle activiteiten waarbij je contact maakt met de aarde kunnen je helpen om je eerste chakra in evenwicht te brengen. Sporten is bijvoorbeeld een goede activiteit. Het liefst een sport waarbij je voeten de grond raken. Ook wandelen en tuinieren zijn goede activiteiten voor je eerste chakra. Door het contact met de aarde wordt de energie die tussen de aarde en jou stroomt weer hersteld. Dat zal je helpen om je eigen wensen duidelijk te krijgen. Je bent het waar om daar je leven op in te richten!


Je tweede chakra, het geslachtschakra

Het tweede chakra heet - Svadisthana - en heeft lichamelijk invloed op je geslachtsorganen en je blaas. Het heeft ook invloed op de vrouwelijke en mannelijke hormonen die een rol spelen bij de voortplanting. Tot slot heeft je tweede chakra invloed op emoties zoals plezier en een diep gevoel van verbinding met elkaar. Je kunt je tweede chakra in evenwicht brengen  met activiteiten waarmee je in contact komt met water of die je sensualiteit prikkelen.


Waar zit je tweede chakra? Je tweede chakra zit ter hoogte van je bekken, een klein stukje onder je navel. Dit energiecentrum geeft je de mogelijkheid om op lichamelijk gebied te genieten van het leven. Het is  de chakra die verbonden is aan je seksualiteit en voortplanting. Daarom wordt het ook wel het geslachtschakra genoemd.


Welke invloed heeft je tweede chakra op je lichaam? Je tweede chakra heeft invloed op je geslachtsorganen, je blaas en je baarmoeder (bij vrouwen) of prostaat (bij mannen). Als je tweede chakra  te veel of te weinig stroomt, dan kunnen vrouwen dit merken aan menstruatieklachten, blaasontstekingen of problemen met de eileiders of baarmoederhals. Mannen gaan dit merken aan prostaatklachten, onvruchtbaarheid of erectieproblemen. Dit geldt niet andersom, als je één van deze klachten krijgt, hoeft de oorzaak niet automatisch in je tweede chakra te liggen. 


Welke invloed heeft je tweede chakra op je hormonale stelsel? De klier die door je tweede chakra wordt beïnvloedt zijn de eierestokken bij vrouwen en de testikels bij mannen. Deze klieren worden ook de voortplantingsklieren genoemd. Eierstokken scheidden vrouwelijke hormonen af, namelijk oestrogeen, progestoron en androgeen. Testikels scheiden het mannelijke hormoon testosteron af. Zowel de vrouwelijke hormonen als de mannelijke hormonen zijn nodig bij de voortplanting.


Welke invloed heeft je tweede chakra op je emoties? De emotie die bij het tweede chakra horen zijn plezier, welzijn een diep gevoel van verbinding met elkaar. Als je deze emoties te sterk ervaart, kan dat tot een arrogante houding van macht leiden. Als je deze emoties te weinig ervaart, kun je gefrustreerd raken of een sterk verlangen naar iets dat je mist. Probeer dan danbaar te zijn voor wat je wel hebt. Dankbaarheid helpt je om weer meer positieve gevoelens te ervaren.


Wat kun je zelf doen? Een goed werkende tweede chakra helpt je om plezier te hebben en van het leven te genieten. Alle activiteiten waarbij je contact maakt met water kunnen je helpen om je tweede chakra in evenwicht te brengen. Zwellen, een bad nemen of naar de sauna gaan zijn goede activiteiten. Zorg ook dat je voldoende drinkt, verwen jezelf bijvoorbeeld met een pot kruidenthee. Verder kun je dingen doen die je sensualiteit prikkelen, bijvoorbeeld dansen of naar een bloemenwinkel of vlindertuin gaan. Doe dingen waar je plezier in hebt en geniet!


Je derde chakra, het zonnevlecht

Het derde chakra heet - Manipura - ook zonnevlecht genoemd. Het heeft lichamelijk invloed op je maag, dunne darm en bloedsuikerspiegel. Ook heeft je derde chakra invloed op je gevoelens van eigenwaarde. Je kunt je derde chakra in evenwicht brengen met activiteiten die met warmte en vuur te maken hebben, bijvoorbeeld door fakkels aan te steken of een warme douche te nemen.Waar zit je derde chakra? Je derde chakra zit ter hoogte van je maag, een klein stukje onder je borstbeen. De warme straling van de zon komt overen met je derde chakra. Daarom wordt je derde chakra ook wel de zonnevlechtchakra genoemd.


Welke invloed heeft je derde chakra op je lichaam? Je derde chakra heeft invloed op een specifieke (endocriene) klier die een bepaald hormoon afscheidt. De klier die door je derde chakra wordt beïnvloedt zijn de eilandjes van Langerhals die een onderdeel zijn van de alvleesklier. Hier worden de hormonen glucagon en insuline aangemaakt die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel in evenwicht blijft.


Welke invloed heeft je derde chakra op je hormonale stelsel? De klier die door je tweede chakra wordt beïnvloedt zijn de eierestokken bij vrouwen en de testikels bij mannen. Deze klieren worden ook de voortplantingsklieren genoemd. Eierstokken scheidden vrouwelijke hormonen af, namelijk oestrogeen, progestoron en androgeen. Testikels scheiden het mannelijke hormoon testosteron af. Zowel de vrouwelijke hormonen als de mannelijke hormonen zijn nodig bij de voortplanting.


Welke invloed heeft je derde chakra op je emoties? De emotie die bij het derde chakra horen zijn vertrouwen en zelfverzekerdheid. Als je derde chakra in balans is, heb je een sterke persoonlijke identiteit, voel je je innerlijke krachtig en vrij om je eigen keuzes temaken. Als je derde chakra te sterk ontwikkeld is, kun je egoïstisch worden of kan er zelfs machtsmisbruik ontstaan. Als je derde chakra zwak ontwikkeld is, bestaat het risico dat je jezelf wegcijfert en je minderwaardig voelt ten opzichte van anderen.


Wat kun je zelf doen? Een goed werkende derde chakra zorgt ervoor dat jij je krachtig voelt en geniet van het leven. Alle activiteiten die met warmte en vuur te maken hebben, kunnen je helpen om je derde chakra te versterken. Doe bijvoorbeeld de open haard aan, maak buiten vuur of steek fakkels of kaarsen aan. Kleed jezelf lekker warm aan. Ook sporten of een warme docuhe nemen zorgt ervoor dat je warm wordt. En laat vooral de energie van de zon binnenkomen. Laat de zon je helpen om je vrij te voelen en op je eigen gevoel te vertrouwen !

1. Mulhadara of basis chakra

Het programma van je basischakra heeft te maken met fysieke veiligheid, je wortels, aarding, voeding, vertrouwen, gezondheid, huis, gezin, juiste grenzen, je plekje op  aarde durven in te nemen.

Doel = funderen

kleur = Rood

Element = Aarde

Plaats = onderrug, stuitbeen


Je basischakra staat voor je FYSIEKE IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFBEHOUD

Demon: ANGST

Basisrecht: Het recht om er te mogen zijn en te hebben.


Een evenwichtige basischakra uit zich in een goede gezondheid - levenskracht - goed geaard - op je gemak in je lichaam - vertrouwen in de wereld - gevoel van veiligheid en zekerheid - vermogen om te ontspannen en onbeweeglijk te zijn - stabiliteit - je kan goed in je eigen levensonderhoud voorzien - Je voelt je aanwezig in het hier en nu en je voelt een goede verbinding met je fysieke lichaam. 


Mogelijke trauma's: Geboortetrauma - verlating, fysieke verwaarlozing - slechte fysieke band met de moeder - ondervoeding - ernstige ziekte of operatie - lichamlijk geweld/geweldadige omgeving - overgeërfde trauma's zoals overlevingsangsten van de ouders


Een onderactief basischakra: angstig - bekommerd - rusteloos, niet kunnen stilzitten - weinig focus en discipline - financiële problemen - zwakke grenzen - chronisch wanordelijk. Je zult je gemakkelijk onwelkom voelen. Je durft je plekje niet helemaal in te nemen - ontkoppeling van het lichaam - veel te licht.


Een overactieve basischakra uit zich vaak in: veel te zwaar, te veel eten - hamsteren, op het materiële gefixseerd, hebzucht,  traag, lui, moe - angst voor verandering - verslaafd aan zekerheid - rigide grenzen.


Lichamelijke aandoeningen: Aandoeningen van de ingewanden, anus, dikke darm- aandoeningen van massieve delen van het lichaam, botten en tanden - problemen met de benen, voeten, knieën, onderrug en billen - eetstoornissen -vaak ziek (kan door een onderactieve of overactieve chakra zijn)


Helingsstrategie: Opnieuw verbinding maken met het lichaam - lichamelijke activiteiten - veel aanrakingen, massages - energetisch aarden - naar vroegste relaties met de moeder kijken - voice dialogue - het recht om er te zijn opeisen - familie opstellingen


2. Swadhisthana of sacraal chakra

Het programma van je tweede chakra heeft te maken met beweging - emoties - seksualiteit - verlangen - behoeften - lust. 


Doel = beweging en verbondenheid

Kleur = Oranje

Element = Water

Plaats = onderbuik, heiligbeen plexus


Je tweede chakra staat voor je FYSIEKE IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFVOLDOENING

Demon: SCHULDGEVOEL

Basisrecht: Het recht om TE VOELEN EN PLEZIER TE HEBBEN;


Wanneer je tweede chakra open is stromen je gevoelens vrijelijk. We zien sierlijke bewegingen - emotionele intelligentie - vermogen om lust te ervaren - koestering van zichzelf en van anderen - vermogen om te veranderen - gezonde grenzen.


Mogelijke trauma's: seksueel misbruik - emotioneel geweld - onstabiele situaties - verwaarlozing, kilte, afwijzing - ontkenning van het gevoel van het kind, gebrek aan spiegeling - verstrikking - emotionele manipulatie - religieuze of morele strengheid tegen lust - lichamelijk misbruik - alcoholische gezinnen - overgeërde kwesties, ouders die hun eigen problemen rond seksualiteit niet hebben verwerkt.


Een onderactief tweede chakra uit zich in : rigiditeit van lichaam en gedrag - weinig sociale vaardigheden - ontzegging van plezier - excessieve grenzen - angst om te veranderen - gebrek aan verlangen, hartstocht, opwinding - frigiditeit, angst voor seksualiteit.


Een overactieve tweede chakra: verslaving aan genot - buitensporige sterke emoties - door emoties beheerst (hysterie, bipolaire stemmingswisselingen, crisisjunkies) - buitensporig gevoelig, overemotioneel - zwakke grenzen, schendt grenzen van anderen - manipulatie door verleiding - emotionele afhankelijkheid - obsessieve gehechtheid - uitspelen van seksualiteit - seksuele verslaving.


Lichamelijke aandoeningen: aandoeningen van de voortplantingsorganen, milt, urinewegen - menstruatieproblemen - seksuele disfuncties - pijn in de onderrug, last van de knieën - gebrek aan soepelheid - verdoofde zintuigen - geen zin meer in eten, seks, leven.


Helingsstrategie: Bewegingstherapie - emoties vrijlaten of indammen, wat van toepassing is - met het innerlijk kind werken - aan grenzen werken - leuke dingen laten doen - sensorische intelligentie ontwikkelen.


3. Manipura, zonnevlecht  of 3 de chakra

Het programma van je derde chakra heeft te maken met beweging - energie - activiteiten - je persoonlijkheid - wil - gevoel van eigenwaarde - pro-activiteit - macht. 

Doel =  transformatie

Kleur = geel

Element = vuur

Plaats = maag gebied, plexus solaris


Je derde chakra staat voor je EGO IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFBEPALING

Demon: SCHAAMTE

Basisrecht: Het recht om TE HANDELEN EN EEN AFZONDERLIJK PERSOON TE ZIJN


Wanneer je derde chakra open is ben je verantwoordelijk, betrouwbaar - evenwichtig en heb je een sterke wil een goed gevoel van eigenwaarde, warme persoonlijkheidk,  zelfvertrouwen - spontaneïteit, speelsheid, gevoel voor humor - goede zelfdiscipline, besef van de eigen macht - in staat om uitdagingen het hoofd te bieden.


Mogelijke trauma's: Schaamtegevoel bezorgen - autoritaire handelwijzen - onzekere situaties - onderdrukking van de wil - lichamelijke mishandeling, gevaarlijke omgeving, angst voor straf - verstrikking - emotionele manipulatie - niet bij de leeftijd passende verantwoordelijkheden - van ouder overgeërd schaamtegevoel


Een onderactief derde chakra uit zich in : weinig energie - zwakke wil, gemakkelijk te manipuleren - weinig zelfdiscipline en vermogen om dingen af te maken - weinig gevoel van eigenwaarde - kil, emotioneel en/of lichamelijk - slechte spijsvertering - aangetrokken tot opwekkende middelen - slachtoffermentaliteit, anderen de schuld geven - passief - onbetrouwbaar.


Een overactieve derde chakra: Bovenmatig agressief, overheersend, toezicht uitoefenend - behoefte om gelijk te hebben, het laatste woord willen hebben - manipulatief, machtshonger, slinks - aangetrokken tot kalmerende middelen - woede aanvallen, gewelddadige uitbarstingen - koppigheid - sterke ambitie - prestatiegericht - arrogant - hyperactief.


Lichamelijke aandoeningen: Eetstoornissen - spijsverteringsproblemen, maagzweren - hypoglycaemie, diabetes - spierkrampen, spierstoornissen - chronische vermoeidheid - hoge bloeddruk - stoornissen van maag, alvleesklier, galblaas en lever.


Helingstrategie: Risico's durven nemen (onderactief chakra) - aarden en emotioneel contact - diepe ontspanning - spanningsbeheersing (overactieve chakra)- krachtige lichaamsbeweging - oosterse vechtkunsten - psychotherapie - ontwikkeling van egosterkte, laat woede vrijkomen of omvatten - werk aan schaamteproblemen - de wil versterken - autonomie aanmoedigen - voice dialogue - familieopstellingen


Affirmaties:4. ANAHATA of HART chakra (Anahata = ongeslagen)

Het programma van je hartchakra heeft te maken met liefde, evenwicht, liefde voor jezelf, relaties, intimiteit, anima/animus, devotie, naar buiten treden en opnemen.           

Doel =liefde en evenwicht

Kleur = groen

Element = lucht

Plaats = borst, hart


Je vierde chakra staat voor je SOCIALE  IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFAANVAARDING - ACCEPTATIE VAN ANDEREN

Demon: VERDRIET

Basisrecht: Het recht om TE BEMINNEN EN BEMIND TE WORDEN


Wanneer je vierde chakra open is zie je een persoon die meedogend is, liefdevol, empathisch, houdt van zichzelf, altruïstisch, vreedzaam en evenwichtig, goed afweerstelsel.


Mogelijke trauma's: Afwijzing, verlating, verlies - schaamtegevoel bezorgen, voortdurende kritiek - geweld ten opzichte van de lagere chakra's, vooral de lagere,  niet erkend verdriet , inclusief verdriet van de ouders- scheiding, dood van een dierbare - liefdeloze kille omgeving - voorwaardelijke liefde - seksueel of lichamelijk geweld - verraad


Een onderactief vierde chakra uit zich in : Asociaal, teruggetrokken, kil - Kritisch, veroordelend, onverdraagzaam ten opzichte van zichzelf en anderen, eenzaamheid, afzondering, depressie, angst voor intimiteit, angst voor relaties, gebrek aan empathie, narcisme


Een overactieve vierde chakra: Op anderen gericht ten koste van zichzelf - zwakke grenzen - veeleisend - op kleverige manier aanhankelijk - jaloezie - overdreven opofferend.


Lichamelijke aandoeningen: Stoornissen aan hart, longen, thymus, borsten, armen- kortademigheid - ingevallen borstkas - problemen met de bloedcirculatie - astma - deficiënt afweersysteem - spanning tussen schouderbladen, pijn in de borst


Helingsstrategie: Ademhalingsoefeningen, pranayama - armoefeningen, uitstrekken, intrekken - dagboek bijhouden, zelfontdekking - Psychotherapie: Aannamen over relaties onderzoeken, verdriet uiten, vergeving indien van toepassing, dialoog met innerlijk kind, werken aan gerichtheid op anderen ten koste van zichzelf, zelfacceptatie, integratie animus/anima - voice dialogue - familieopstellingen


Affirmaties:

Ik verdien liefde

Ik ben liefdevol ten opzichte van mezelf en van anderen

Er bestaat een oneindige vooraad liefde

Ik leef in harmonie met anderen.

 

5. VISSUDHA of KEEL chakra (Visshuda = zuivering)

Het programma van je keelchakra heeft te maken met Communicatie - creativiteit - luisteren - resonantie - je eigen stem vinden.


Doel = communicatie - creativiteit

Kleur = licht blauw

Element = geluid

Plaats = keel, hals


Je vijfde chakra staat voor je CREATIEVE IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFEXPRESSIE

Demon: LEUGENS

Basisrecht: Het recht om DE WAARHEID TE SPREKEN EN TE HOREN TE KRIJGEN


Wanneer je vijfde chakra open is bezit je een volle stem - een goed luisteraar - goed gevoel voor timing en ritme - duidelijke communicatie - leeft creatief.


Mogelijke trauma's: Leugens, gemengde boodschappen - verbaal geweld, constant schreeuwen - buitensporige kritiek (blokkeert creativiteit) - geheimen (dreigt ze te verklappen) - autoritaire ouders (zeg niets terug!) - alcoholisme, aan chemische stoffen verslaafde familie (praat niet, vertrouw niet, voel niet)


Een onderactief vijfde chakra uit zich in : spreekangst - een kleine, zwakke stem - moeite met het verwoorden van gevoelens - introversie, verlegenheid - geen muzikaal gehoor - slecht ritmegevoel


Een overactieve vijfde chakra uit zich in:: te veel praten, praten als afweer - onvermogen tot luisteren - slecht begrip van geluiden/klanken - roddelen - dominerende stem, anderen onderbreken.


Lichamelijke aandoeningen: Stoornissen van keel, oren, stem, nek - verkrampte kaken - vergiftiging (volgt uit de naam van de chakra, die "zuivering" betekent)


Helingsstrategie: Nek en schouders losmaken - bevrijding van stem - zingen, chanten, galmen - verhaaltjes vertellen - in een dagboek schrijven - automatisch schrijven - oefenen in stil zijn (in geval van exces) - ongerichte vrije creativiteit - psychotherapie: communicatieve vaardigheden leren, communicatie leren afmaken, brieven schrijven, communiceren met het innerlijke kind, voice dialogue.


Affirmaties

Ik hoor en spreek de waarheid

Ik uit me met heldere bedoelingen

Creativiteit stroomt in en door mij

Mijn stem is noodzakelijk.


6. AJNA of DERDE OOG  (Ajna  = waarnemen en  commanderen)

Het programma van je zesde lchakra heeft te maken met Beeld(vorming) -intuïtie - verbeelding - visualisatie - inzicht - dromen - visioenen


Doel = herkennen van patronen

Kleur = indiog

Element = licht

Plaats = voorhoofd, wenkbrauwen, derde oog


Je zesde chakra staat voor je ARCHETYPISCHE  IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFREFLECTIE

Demon: ILLUSIE

Basisrecht: Het recht om TE ZIEN


Wanneer je zesde chakra open is zien we de volgende kenmerken: Intuïtief - perceptief - voorstellingsvermogen - goed geheugen - toegang tot dromen en vermogen om ze zich te herinneren - vermogen tot symbolisch denken - vermogen tot visualiseren.


Mogelijke trauma's: Wat je ziet rijmt niet met wat je verteld is - invalidatie van intuïtie en paranormale ervaringen - lelijke of angstaanjagende omgeving (oorlogsgebied, geweld)


Een onderactief zesde chakra uit zich in :oOngevoeligheid - slecht gezichtsvermogen - slecht geheugen - moeite met het zien van de toekomst of het zich voorstellen van alternatieven - gebrek aan fantasie - zich geen dromen kunnen herinneren - ontkenning (kan niet zien wat er aan de hand is) - gemonopolariseerd (één ware, juiste en enige manier)


Een overactieve zesde chakra uit zich in: hallucinaties - waanideeën - obsessies - concentratieproblemen - nachtmerries


Lichamelijke aandoeningen: Hoofdpijn - Visuele problemen


Helingsstrategie: beeldende kunst scheppen - visuele stimulatie - meditatie - psychotherapie: kleuren en teken therapie , met het geheugen werken, beeld met gevoel verbinden, droomwerk, hypnose, geleide visualisaties, regressietherapie.


Affirmaties:

Ik zie alles helder

Ik sta open voor de wijsheid binnenin

Ik kan mijn visioen manifesteren.


7. SAHASRARA of KRUIN chakra   (Sahasrara  = duizendvoudig)

Het programma van je kruinchakra heeft te maken met transcendentie - immanentie - overtuigingen - Hogere Macht - Goddelijkheid - eenheid - visioen

Doel = begrip

Kleur = violet

Element = gedachte

Plaats = hersenschors


Je zevende chakra staat voor je UNIVERSELE  IDENTITEIT

Gerichtheid: ZELFKENNIS

Demon:GEHECHTHEID

Basisrecht: Het recht om TE WETEN EN TE LEREN


Wanneer je kruinchakra open is zien we de volgende kenmerken: het vermogen om informatie waar te nemen, te analyseren en te assimileren - intelligent, opmerkzaam, bewust - onbevooroordeeld, in staat in twijfel te trekken - heeft een gevoel van spirituele verbondenheid - wijsheid en meesterschap, ruim begrip.


Mogelijke trauma's: achtergehouden informatie - opvoeding die de nieuwsgierigheid onderdrukt - afgedwongen religiositeit -iInvalidatie van overtuigingen - blinde gehoorzaamheid (geen recht om vragen te stellen of zelf na te denken) - verkeerde informatie, leugens - spirituele mishandeling.


Een onderactieve kruinchakra uit zich in : spiritueel cynisme - leerproblemen - starre overtuigingen - apathie - exces in onderste chakra's - materialisme, hebzucht, dominantie van anderen


Een overactieve kruinchakra uit zich in: overintellectualisering - spirituele verslaving - verwarring - dissociatie van het lichaam.


Lichamelijke aandoeningen: coma - migraine - hersentumoren - geheugenverlies - cognitieve wanen


Helingsstrategie: herstellen van de verbinding met lichaam en emoties (in geval van exces) - herstellen van de verbinding met de geest (in geval van onderactiviteit) - programma van leren en studeren - spirituele discipline - meditatie - psychotherapie: onderzoek naar de eigen overtuigingen, ontwikkelen van de innerlijke getuige, doelen leren stellen, voice dialogue.


Affirmaties:

Ik draag de goddelijkheid in mij

Ik sta open voor nieuwe ideeën

Ik krijg de informatie die ik nodig heb

De wereld is mijn leraar

Ik word geleid door een hogere macht

Ik word geleid door mijn innerlijke wijsheid.


 

Bron: Handboek chakrapsychologie - Judith Anodea
Affirmaties voor 1ste chakra:


Mijn lichaam wordt elke dag belangrijker voor me

Ik koester het voortdurend

Ik aanvaard de verantwoordelijkheid

voor mijn leven

Ik zie de overdaad aan liefde, vertrouwen en genegenheid om me heen

Mijn innerlijke moeder staat altijd voor me klaar; ze beschermt, koestert en troost me

Ik heb recht op het beste dat het leven te bieden heeft

Aan mijn behoeften wordt altijd voldaan

Ik ben verbonden met Moeder Aarde en voel de zekerheid van mijn geaardheid in de realiteit en het heden.

Het is veilig voor me

om er te zijn

Ik mag mijn plekje

innemen op aarde
Affirmaties voor het 2de chakra

 

Ik verdien plezier in mijn leven


Ik neem informatie uit mijn gevoelens op


Ik ben blij met met seksualiteit


Ik beweeg gemakkelijk en moeiteloos


Het leven is leuk.

Affirmaties voor het 3de chakra

 

Ik eerbiedig mijn

Innerlijke kracht


Moeiteloos en met gemak

voer ik mijn taken uit


Mijn innerlijke vuur brandt door alle blokkeringen en angsten heen


Ik kan alles wat ik wil.

Maaseikerlaan 33, 3680 Neeroeteren-Maaseik

Telefoon: 0486- 40 34 15

Email: josylaumen@gmail.com

Copyright © All Rights Reserved Josy Laumen 2018