Mindfulness


Mindfulness

Jezelf kennen betekent geworteld zijn,

in plaats van verdwaald te zijn in je verstand

Eckart Tolle

Je kunt de golven

niet stoppen,

maar je kunt wel

leren surfen

Jon Kabat Zinn

Elk moment is

een plaats waar

je nog nooit

geweest bent

Mark Strand

Wat is Mindfulness?


Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk - let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.

 

Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een andere intense ervaring. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment. 


De huidige ervaring


Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.


Intenser leven


Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.


Bewuste keuzes


Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.


Mindfulness kun je oefenen


Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulness training of  aandachttraining. De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulness training, welke nu al meer dan 35 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is.Mindfulness leert je

om met aandacht en zonder oordeel te kijken naar alles wat er is

naar zowel de positieve als de negatieve dingen

het leert je te onderkennen wat er is
Wanneer je regelmatig traint in mindfulness, dan ontstaat er een klein beetje afstand tussen jou en alle  fenomenen die je waarneemt (zoals gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties). Daarmee hebben die dingen, met name degenen die je gewoonlijk als negatief  bestempelt, iets minder grip op je, iets minder invloed.


Het doel van mindfulness is dus uiteindelijk ook praktisch: zorgen dat je minder last hebt van negatieve dingen in je leven waar je niet onderuit kunt. Dit doel ligt niet zo heel ver af van ontspanning. Alleen bereik je dit doel niet op een directe manier. Je traint je in een andere manier van kijken, van waarnemen. Dit kost tijd, maar kan een grote invloed hebben op je leven.Loslaten                       Geduld                           Niet streven

Niet oordelen                   Acceptatie

Vertrouwen                  Open houding                MildheidMaaseikerlaan 33, 3680 Neeroeteren-Maaseik

Telefoon: 0486- 40 34 15

Email: josylaumen@gmail.com

Copyright © All Rights Reserved Josy Laumen 2018