Familieopstelling


"Systemen zijn als een geschiedenisboek dat alle geschiedenis vermeld wil hebben. Wanneer we een bladzijde uit onze geschiedenis willen scheuren,

wordt een volgende generatie in dienst genomen

om die bladzijde weer in beeld te brengen".

Bibi Schreuder.


Familie opstelling


Wat is een familieopstelling? 

Familieopstellingen is een methodiek (ontwikkeld door de Duitser Bert Hellinger) die, zonder veel woorden, ons laat zien wat de onbewuste oorzaken achter ons gedrag zijn. Ook laat het ons op de snelst denkbare wijze inzien welke rol of positie we in ons huidige gezin of in onze familie van herkomst innemen.


Tijdens een familieopstelling wordt duidelijk dat wij verbonden zijn met onze voorouders door banden van loyaliteit. Wij dragen onverwerkte emotionele ladingen mee en manifesteren deze onbewust in ons eigen leven – met soms destructieve gevolgen voor ons en de mensen om ons heen.


Ik gebruik altijd het volgende beeld om uit te leggen hoe het werkt. Als iemand tegen je zegt dat je de neus hebt van je vader of de ogen van je grootvader of overgrootmoeder, dan is dat niet moeilijk te geloven, omdat je dat kan zien. Het is heel duidelijk zichtbaar dat we door fysieke kenmerken met onze familie verbonden zijn. Echter, de onzichtbare ladingen, (emotionele ladingen, trauma’s, ongelukken, verdriet, verlies, geweld …)  die in een familie gedragen worden, werken ook door over de generaties heen. Het is niet omdat er nooit over gepraat wordt, dat het er niet is.

Elke familie heeft een familiegeweten. Dat geweten leeft en handelt volgens de natuurwetten: het heeft een natuurlijk evenwicht. Als er echter in een familie iets gebeurt (dood, uitsluiting, scheiding …) waardoor er onevenwicht ontstaat, dan zal het familiegeweten via andere familieleden op zoek gaan naar een nieuw evenwicht.


Als een moeder bijvoorbeeld haar verdriet om haar overleden moeder nooit heeft verwerkt, kan dat onbewust door de dochter opgepikt worden. Ze voelt onbewust het onevenwicht en ze gaat dan in plaats van haar moeder dat verdriet uitleven door bijvoorbeeld depressief te worden, of door zich van het leven te willen beroven. Onbewust zegt ze dan: ‘Ik zal wel lijden in jouw plaats, mama.’ Zo groot is onze loyaliteit en liefde voor onze familieleden dat we er ons leven voor geven.


Omdat je tijdens een familieopstelling deze banden van loyaliteit bewust maakt, zijn opstellingen zo effectief. Je herkent daarbij hoe sterk de invloed van je voorouders op je eigen leven was en je ziet hoeveel meer vrijheid het je geeft als je deze vaak destructieve aspecten loslaat.


Een familieopstelling is een uniek en fascinerend  leerproces.

Het schenkt je waardevolle inzichten over hoe jij verbonden bent met je voorouders.

Wanneer de 'onbewuste verstrikkingen" opgelost zijn ga je merken hoe de positieve krachten van hen naar jou doorstromen. Je gaat meer ontspannen door het leven en je bent jezelf dankbaar dat je de oude problemen achter je hebt kunnen laten.