De chakra's


De chakra's

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of een ‘draaiend wiel van energie’.


In ons lichaam bevinden zich zeven belangrijke energiecentra of chakra's. Je kunt je afvragen wat doen die dan? Hoe werken ze? En wat kun je ermee?


Heel simpel: Chakra's zijn dus energiegebieden in je lichaam. Wanneer de energie goed doorstroomt in een bepaald gebied, dan voelt het warm en voelen de "kenmerken" op dat gebied gezond en stevig aan. Soms kan het zijn dat de energie in een bepaald gebied niet goed doorstroomt, waardoor er een blokkade ontstaat en het koud en 'niet goed' aanvoelt.


Een duidelijke en aardse manier om naar de chakra's te kijken is zoals je kijkt naar een regering met verschillende departementen. Deze energiecentra of chakra's regeren ons lichaam.


Eerste chakra of departement van Aardse Zaken

Het eerste chakra of wortelchakra kan je zien als het departement van Aardse Zaken. Hier gaat het over jouw basis, je wortels.

Op dit departement regel je onze behoeften op het gebied wonen, werken en financiën. Hier voel je je gezond en veilig. De kleur die hier over het algemeen huist is rood. De kleur van energiek de mouwen opstropen en de boel regelen. 

  MULHADARA of basis chakra (Mulhadara = wortel)
  Het programma van je basischakra heeft te maken met fysieke veiligheid, je wortels, aarding, voeding, vertrouwen, gezondheid, huis, gezin, juiste grenzen, je plekje op  aarde durven in te nemen.
  Doel = funderen
  Kleur = Rood
  Element = Aarde
  Plaats = onderrug, stuitbeen

  Je basischakra staat voor je FYSIEKE IDENTITEIT
  Gerichtheid: ZELFBEHOUD
  Demon: ANGST
  Basisrecht: HET RECHT OM ER TE MOGEN ZIJN 

  Een goed werkende basischakra uit zich in: Een goede gezondheid, levenskracht, goed geaard, op je gemak in je lichaam, vertrouwen in de wereld, gevoel van veiligheid en zekerheid, vermogen om te ontspannen, stabiliteit, je kan goed in je eigen levensonderhoud voorzien, je voelt je aanwezig in het hier en nu en verbonden met je fysieke lichaam. 

   

  Mogelijke trauma's:  Geboortetrauma, verlating, fysieke verwaarlozing, slechte fysieke band met de moeder, ondervoeding, ernstige ziekte of operatie, lichamelijk geweld/gewelddadige omgeving, overgeërfde trauma's zoals overlevingsangsten van de ouders

  Een onderactief basischakra uit zich als volgt: angstig, bekommerd, rusteloos, weinig focus en discipline, zwakke grenzen, chronisch wanordelijk, ontkoppeling van het lichaam, je duft je plekje niet in te nemen, je voelt je snel onwelkom.


  Een overactieve basischakra uit zich vaak in extreem materialistisch en hebzuchtig gedrag, lichamelijk te zwaar, te veel eten, hamsteren, sterk op het materiële gericht, hebzicht, traag en lui, angst voor verandering, rigide grenzen. 


  Lichamelijke gebreken verbonden met het eerste chakra:  Aandoeningen van de ingewanden, dikke darm, van botten. Problemen met de benen, voeten, knieën, onderrug en billen - eetstoornissen. auto immuunziekten

  Helingstrategie:

   Opnieuw verbinding maken met het lichaam, lichamelijke activiteiten, veel aanrakingen, massages, energetisch aarden, naar vroegste relaties met de moeder kijken, voice dialogue, het recht om er te zijn opeisen, familieopstelling


  Affirmaties voor het eerste chakra:

  "Het is veilig voor me om er te zijn"

  "De aarde ondersteunt me en vervult mijn behoeften"

  "Ik hou van mijn lichaam en heb vertrouwen in zijn wijsheid"

  "Ik ben in overvloed gedompeld"

  "Ik ben hier, ik ben echt"


   Tweede chakra of departement van Emotionele en Sociale zaken

   Het tweede chakra is het departement van Emotionele en Sociale Zaken en zit net onder je navel. Op dit departement staan jouw gevoelens centraal. Het gaat over jouw verlangens, begeertes en over jouw allerdiepste gevoelens. Gevoelens van jou maar ook die van een ander. De plek van levenslust, enthousiasme en seksualiteit. Oranje is de kleur en is het gezelligheidsdier onder de kleuren.

    SVADHISTANA of sacrale chakra  (Svadhistana = zoetheid)
    Het programma van je tweede chakra heeft te maken met beweging, gewaarwording, emoties, seksualiteit, verlangen, behoeftes. 
    Doel = beweging en verbondenheid
    Kleur = Oranje
    Element = Water
    Plaats = onderbuik, heiligbeen plexus

    Je basischakra staat voor je EMOTIONELE IDENTITEIT
    Gerichtheid: ZELFVOLDOENING
    Demon: SCHULDGEVOEL
    Basisrecht: HET RECHT OM TE VOELEN EN PLEZIER TE HEBBEN

    Een open sacraalchakra uit zich in: Je gevoelens stromen vrij, we zien sierlijke bewegingen, emotionele intelligentie, vermogen om te genieten, koestering van zichzelf en van anderen, vermogen om te veranderen, gezonde grenzen.

     

    Mogelijke trauma'sSeksueel misbruik, emotioneel geweld, onstabiele situaties, verwaarlozing, afwijzing, ontkenning van het gevoel van het kind, verstrikking, emotionele manipulatie, religieuze of morele strengheid (tegen lust), lichamelijk misbruik, overgeërfde kwesties (ouders die hun eigen problemen rondom seksualiteit niet verwerkt hebben)

    Een onderactief sacraalchakra uit zich als volgt: rigiditeit van lichaam en gedrag - weinig sociale vaardigheden - ontzegging van plezier - excessieve grenzen - angst om te veranderen - gebrek aan verlangen, hartstocht, opwinding, frigiditeit, angst voor seksualiteit.

    Een overactieve sacraalchakra uit zich vaak verslaving aan genot, buitensporige sterke emoties, buitensporig gevoelig, emotioneel, zwakke grenzen, schendt grenzen van anderen, emotionele afhankelijkheid, obsessieve gehechtheid, seksuele verslaving

    Lichamelijke gebreken verbonden met het tweede chakra:  aandoeningen van de voortplantingsorganen, milt, urinewegen, menstruatieproblemen, seksuele disfuncties, pijn in de onderrug, last van de knieën, gebrek aan soepelheid, verdoofde zintuigen, geen zin meer in eten, seks, leven.

    Helingstrategie: Bewegingstherapie, emoties vrijlaten of indammen, met het innerlijke kind werken, aan grenzen werken, leuke dingen laten doen, werken rond verslavingen, sensorische intelligentie ontwikkelen.


    Affirmaties voor het tweede chakra:

    "Ik verdien plezier in mijn leven"

    "Ik neem informatie uit mijn gevoelens op"

    "Ik ben blij met mijn seksualiteit"

    "Ik beweeg gemakkelijk en moeiteloos"

    "Leven is leuk"


     Derde chakra of departement van Innerlijke kracht

     Het derde chakra is het Departement van Innerlijke Kracht, het ik en zit onder je middenrif. Op deze afdeling gaat het over jou en dan ook alleen over jou. Hoe is het met je gesteld? Ben je bewust van je mogelijkheden, durf je te kiezen en je richting te bepalen? Durf jij je podium te nemen? Geel is de kleur van je zonnevlechtchakra, je krachtcentrale of centrum van positieve energie.

      Je basischakra staat voor je Ego IDENTITEIT
      Gerichtheid: ZELFBEPALING
      Demon: SCHAAMTE
      Basisrecht: HET RECHT OM TE HANDELEN EN EEN INDIVIDUEEL PERSOON TE ZIJN

      Wanneer je zonnevlecht chakra goed functioneert ben je verantwoordelijk, betrouwbaar, evenwichtig, ben je bewust van je persoonlijke wil, je hebt een gezond gevoel van eigenwaarde, evenwichtige egosterkte, warme persoonlijkheid, je hebt zelfvertrouwen, er is spontaneïteit, speelsheid, gevoel voor humor, goede zelfdiscipline, besef van de eigen macht, je bent in staat om uitdagingen het hoofd te bieden.

       

      Mogelijke trauma's:  Schaamtegevoel bezorgen, autoritaire handelwijzen, onzekere situaties, onderdrukking van de wil, lichamelijke mishandeling, gevaarlijke omgeving, angst voor straf


      Een onderactief zonnevlecht chakra  uit zich in: weinig energie, een zwakke wil,  gemakkelijk te manipuleren, weinig zelfdiscipline en vermogen om dingen af te maken, een laag gevoel van eigenwaarde, soms kil, emotioneel, slechte spijsvertering, aangetrokken tot opwekkende middelen, slachtoffermentaliteit, anderen de schuld geven, passief en soms onbetrouwbaar.


      Een overactieve derde chakra: agressief, overheersend, toezicht uitoefenend, de behoefte om gelijk te hebben, het laatste woord willen hebben, manipulatief, machtshonger, slinks, aangetrokken tot kalmerende middelen, woede aanvallen, gewelddadige uitbarstingen - koppigheid,  sterke ambitie,  prestatiegericht, arrogant, hyperactief.

      Lichamelijke aandoeningen: Eetstoornissen, spijsverteringsproblemen, maagzweren,  hypoglycaemie, diabetes, spierkrampen, spierstoornissen,  chronische vermoeidheid, hoge bloeddruk, stoornissen van maag, alvleesklier, galblaas en lever.

      Helingstrategie: Risico's durven nemen, aarden en emotioneel contact, diepe ontspanning, spanningsbeheersing, krachtige lichaamsbeweging, oosterse vechtkunsten, psychotherapie,  ontwikkeling van egosterkte,  laat woede vrijkomen of omvatten,  werk aan schaamteproblemen,  de wil versterken,  autonomie aanmoedigen

      Affirmaties:

      Ik eerbiedig mijn Innerlijke kracht –

      Ik voer taken met gemak en moeiteloos uit –

      Mijn innerlijke vuur brandt door alle blokkeringen en angsten heen –

      Ik kan alles wat ik wil.

       MANIPURA of zonnevlecht chakra
       Het programma van je tweede chakra heeft te maken met energie, activiteiten, je persoonlijkheid, de wil, gevoel van eigenwaarde, persoonlijke macht.
       Doel = transformatie
       Kleur = Geel
       Element = Vuur
       Plaats = Maaggebied, plexus solaris


       Vierde chakra of departement van De Liefde

       Het vierde chakra is het departement van de Liefde en is gevestigd in je hartgebied. De functie van deze staatsman/-vrouw is zeer geliefd en prachtig, want wie wil nu niet minister van de liefde zijn? Dit is het gebied van liefde voor jezelf en de ander, van groei en ontwikkeling en van je hart achterna. Van respect, geven en nemen en van evenwichtig zijn. Voelen wat je wilt en daar vorm aan geven. Groen is de kleur van dit duurzame departement.

        ANAHATA of Hart chakra
        Het programma van je hart chakra heeft te maken met liefde voor jezelf en anderen, evenwicht, relaties,anima/animus, devotie, naar buiten treden en opnemen.


        Doel = Liefde en evenwicht
        Kleur = Groen
        Element = Lucht
        Plaats = Borstkas, longen, hart

        Je basischakra staat voor je SOCIALE IDENTITEIT
        Gerichtheid: ZELFAANVAARDING
        Demon: VERDRIET
        Basisrecht: HET RECHT OM TE BEMINNEN EN OM BEMIND TE WORDEN

        Wanneer je HART chakra goed functioneert heb je mededogen, je bent liefdevol, empathisch, je houdt van jezelf, je kent altruïsme, je voelt je vreedzaam, evenwichtig, en hebt een goed afweersysteem.

         

        Mogelijke trauma's:  Afwijzing, verlating, verlies, schaamtegevoel bezorgen door voortdurende kritiek, geweld ten opzichte van de andere chakra's (vooral de lagere), niet erkend verdriet (inclusief verdriet van de ouders), scheiding, dood van een dierbare, liefdeloze kille omgeving, voorwaardelijke liefde, verraad.


        Een onderactief hart chakra  uit zich in asociaal gedrag, teruggetrokken, kil. Kritisch en veroordelend, overdraagzaam ten opzichte van zichzelf en van anderen. eenzaamheid, afzondering. Depressie, angst voor intimiteit, angst voor relaties. Gebrek aan empathie, Narcisme.


        Een overactieve hart chakra: Op anderen gericht ten koste van zichzelf, zwakke grenzen, veeleisend,  op kleverige manier aanhankelijk, jaloezie, overdreven opofferend.

        Lichamelijke aandoeningen: Stoornissen aan het hart, longen , thymus, borsten en armen. Kortademigheid, problemen met het bloed, astma, spanningen tussen de schouderbladen, pijn in de borst.


        Helingstrategie: Ademhalingsoefeningen, pranayama, armoefeningen. Dagboek bijhouden, zelfontdekking. Psychotherapie: aannamen van relaties onderzoeken, verdriet uiten, vergeving indien van toepassing, dialoog met het innerlijke kind, werken aan gerichtheid op anderen ten koste van zichzelf, zelfacceptatie, integratie animus/anima.

        Affirmaties:

        ' Ik verdien liefde"

        "Ik ben liefdevol ten opzichte van mezelf en van anderen"

        "Er bestaat een oneindige voorraad liefde"

        "Ik leef in harmonie met anderen"         Vijfde chakra of departement van Kunst en Communicatie

         Het vijfde chakra is het departement van Kunst en Communicatie wat gevestigd is in het keelgebied. De plek waar het gaat over je vrij kunnen uiten, spreken, schilderen of welke vorm van zelfexpressie je dan ook gebruikt om je binnenste buiten te brengen. Het gaat bij het keelchakra om het beschikbaar stellen van jouw informatie. Tevens is het de plek waar jij de informatie weer opvangt en verwerkt naar jouw waarheid. Jouw stem. Blauw is de kleur van deze plek van vrijheid van meningsuiting.

          VISSHUDA of KEEL chakra
          Het programma van je keel chakra heeft te maken met  communicatie, creativiteit, resonantie, je eigen stem vinden.


          Doel = Communicatie creativiteit
          Kleur = blauw
          Element = Geluid
          Plaats = Keel, hals

          Je basischakra staat voor je CREATIEVE IDENTITEIT
          Gerichtheid: ZELFEXPRESSIE
          Demon: LEUGENS
          Basisrecht: HET RECHT OM DE WAARHEID TE SPREKEN EN TE HOREN TE KRIJGEN

          Wanneer je KEEL chakra goed functioneert bezit je een volle stem, ben je een goed luisteraar, heb je een goed gevoel voor timing en ritme, kan je duidelijk en helder communiceren, leef je creatief. 

           

          Mogelijke trauma's:  Leugens, gemengde boodschappen, verbaal geweld, constant schreeuwen, buitensporige kritiek (blokkeert de creativiteit), geheimen (dreigt ze te verklappen), autoritaire ouders (zeg niets terug!), alcoholisme, aan chemische stoffen verslaafde familie (praat niet, vertrouw niet, voel niet)


          Een onderactief keelchakra  uit zich in spreekangst, een kleine zwakke stem, moeite met het verwoorden van gevoelens, introversie, verlegenheid, geen muzikaal gehoor, slecht ritmegevoel.


          Een overactieve keel chakra: Te veel praten, praten als afweer, onvermogen tot luisteren, slecht begrip van geluiden/klanken, roddelen, dominerende stem, anderen onderbreken.

          Lichamelijke aandoeningen: Stoornissen aan keel, oren, stem, nek. verkrampte kaken, vergiftiging (volgt uit de naam van het chakra dat "zuivering" betekent)


          Helingstrategie: Nek en schouders losmaken, bevrijding van de stem, zingen, chanten, verhaaltjes vertellen, in een dagboek schrijven, automatisch schrijven, oefenen in stil zijn (in geval van exces), psychotherapie - communicatieve vaardigheden aanleren/ communicatie leren afmaken/ brieven schrijven/ communiceren met het innerlijke kind/ dialogen tussen innerlijke stemmen

          Affirmaties:

          ' Ik hoor en spreek de waarheid"

          "Ik uit me met heldere bedoelingen"

          "Creativiteit stroomt in en door me heen"

          "Mijn stem is noodzakelijk"


           Zesde chakra of departement van Serieuze Zaken

           Het zesde chakra is het departement van Serieuze Zaken en zit tussen onze wenkbrauwen en dan een beetje naar boven. Op deze plek maken we onze eigen beleidsstukken. Denken we na, maken we uitvoerbare plannen nadat we te rade zijn gegaan bij de wijze mannen en ons hebben teruggetrokken voor zelfreflectie in het torenkamertje. Het ministerie van inzicht en intuïtie in de volksmond genoemd.

           Indigo, de kleur van de nacht, is de kleur die extra steun geeft bij belangrijke zaken en zich niet laat leiden door emoties.

            Ajna of Voorhoofd chakra of derde oog
            Het programma van je voorhoofd chakra heeft te maken met beeld(vorming), intuïtie, verbeelding, visualisatie, dromen, visioenen 


            Doel = Herkennen van patronen,
            Kleur = Indigo
            Element = Licht
            Plaats = Voorhoofd/derde oog

            Je basischakra staat voor je ARCHETYPISCHE  IDENTITEIT
            Gerichtheid: ZELFREFLEXIE
            Demon: ILLUSIE
            Basisrecht: HET RECHT OM TE ZIEN

            Wanneer je VOORHOOFD chakra goed functioneert ben je intuïtief, bezit je een goede perceptie en voorstellingsvermogen, heb je een goed geheugen. Je hebt toegang tot dromen en hebt het vermogen om ze te herinneren, vermogen tot symbolisch denken, vermogen tot visualiseren.

             

            Mogelijke trauma's:  Wat je ziet, rijmt niet met wat je vertelt is. Invalidatie van intuïtie en paranormale ervaringen, lelijke of angstaanjagende omgeving (oorlogsgebied, geweld)


            Een onderactief voorhoofdchakra  uit zich in ongevoeligheid, slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen, moeite met het zien van de toekomst of het zich voorstellen van alternatieven, gebrek aan fantasie, zich geen dromen kunnen herinneren, ontkenning (kan niet zien wat er aan de hand is), gemonopolariseerd (één ware, juiste en enige manier)


            Een overactieve voorhoofd chakra:  Hallucinaties, waanideeën, obsessies, concentratieproblemen, nachtmerries.

            Lichamelijke aandoeningen: Hoofdpijn, visuele problemen, 


            Helingstrategie: Beeldende kunsten, visuele stimulatie, meditatie, psychotherapie: kleuren en kunsttherapie/ met het geheugen werken/ beeld met gevoel verbinden/ droomwerk/ hypnose/ geleide visualisaties/ vorige levens-regressie therapie

            Affirmaties:

            ' Ik zie alles helder"

            "Ik uit me met heldere bedoelingen"

            "Ik sta open voor de wijsheid van binnen in"

            "Ik kan mijn visioen manifesteren"


             Zevende chakra of departement van Buitenaardse Zaken

             Het zevende chakra is het departement van Buitenaardse Zaken en zit op je kruin. Vanaf hier kijken we naar het grote geheel, hier gaat het over visie, fantasie en veel verder zien dan je kunt kijken. Zingeving, er toe doen, levensdoelen en downloaden van je lijntje naar boven. Violet is de kleur van visionair, artistiek zijn en weten wat je missie is.

              Sahasrara of Kruin chakra of derde oog
              Het programma van je kruinchakra heeft te maken met transcendentie, overtuigingen, Hogere macht, Goddelijkheid, Eenheid, Visioen 


              Doel = Begrip
              Kleur = Violet
              Element = Gedachte
              Plaats = Hersenschors

              Je basischakra staat voor je UNIVERSELE  IDENTITEIT
              Gerichtheid: ZELFKENNIS
              Demon: GEHECHTHEID
              Basisrecht: HET RECHT OM TE WETEN EN TE LEREN

              Wanneer je KRUIN chakra goed functioneert heb je het vermogen om informatie waar te nmen, te analyseren en te assmileren. Je bent intelligent, opmerkzaam, bewust. onbevooroordeeld, in staat in twijfel te trekken. Een gevoel van spirituele verbondenheid. Er is wijsheid en meesterschap, ruim begrip. 

               

              Mogelijke trauma's:  Achtergehouden informatie, opvoeding die de nieuwsgierigheid onderdrukt, afgedwongen religiositeit, blinde gehoorzaamheid (geen recht om vragen te stellen of zelf te denken), verkeerde informaties/leugens, spirituele mishandeling


              Een onderactief kruinchakra  uit zich in spiritueel cynisme, leerproblemen, starre overtuigingen, apathie, exces in de onderste chakra's - materialisme, hebzucht, dominantie over anderen.


              Een overactieve kruinchakra:  Overintellectualisatie, spirituele verslaving, verwarring, dissociatie van het lichaam

              Lichamelijke aandoeningen: Coma, migraine, hersentumoren, geheugenverlies, cognitieve wanen


              Helingstrategie: Herstelling van verbinding met lichaam en emoties (in geval van exces), herstelling van verbinding met de geest (in geval van deficiëntie), studie begeleiding, spirituele discipline, mediatie, psychotherapie: onderzoek naar eigen overtuigingen/ ontwikkelen van de innerlijke getuige/ doelen leren stellen.


              Affirmaties:

              ' Ik draag de goddelijkheid in mij"

              "Ik sta open voor nieuwe ideeën"

              "Ik krijg de informatie die ik nodig heb"

              "De wereld is mijn leraar"

              "Ik word geleid door een hogere macht"

              "Ik word geleid door mijn innerlijke wijsheid"