Ademhalingsoefeningen


Ademhalingsoefeningen

Oefening 1: De ademhaling kalmeren


Heel vaak ben jij je niet bewust van de manier waarop je ademt. 

Op het moment dat we op een bewuste manier aandacht gaan schenken aan onze ademhaling, dan 

zal je merken dat je met een beetje oefening je adem kan "sturen".

Wanneer je stress ervaart is een van de simpelste oefeningen om simpelweg je ademhaling tot rust te brengen.

Deze bewegende GIF helpt je daarbij.  Adem in wanneer het figuurtje groter wordt. En probeer uit te ademen wanneer het figuurtje kleiner wordt.

Ademhalingsoefeningen helpen je om je lichaam te ontspannen.  Doordat je ademhaling rustiger wordt krijgt je lichaam weer de kans om zich te herstellen.


Wanneer we langdurig in stressvolle situaties blijven, dan gaan we steeds

verder weg van ons natuurlijk adempatroon. Je manier van ademen verandert

en hierdoor kunnen er allerlei klachten ontstaan.


Door middel van ademhalingsoefeningen kunnen we deze negatieve patronen

doorbreken. Door te werken met kleine oefeningen en handgrepen wordt jij je

bewust van de spanning in je lichaam. je leert hoe je bewust je lichaam en

daarom ook je gedachten kunt ontspannen.

Oefening 2: De ratio ademhaling

Als je niet de mogelijkheid hebt om naar het figuurtje te kijken, bijvoorbeeld omdat je in de auto zit, kan je ook proberen om met ratio’s aan de slag te gaan. Een heel simpele ratio ademhalingsoefening tegen stress is door een 1/2 ratio te volgen. Met andere woorden, je maakt de uitademing dubbel zo lang als je inademing.


Doordat de ademhaling rustig is, kalmeert dit je zenuwstelsel. Je schakelt over van actief naar rustig. Van stress naar ontspanning. De oefening is super effectief en ontzettend simpel. Dit is een van de beste ademhalingsoefeningen bij stress.


Oefening 3: Wisselende neusgatademhaling

Dit is een simpele maar zeer effectieve manier om zowel lichaam als geest te kalmeren. Deze traditionele pranayama ademhalingsoefening uit de Yoga werkt goed bij stress en kalmeert eveneens het zenuwstelsel. Deze oefening  reinigt en brengt de energiebanen in balans.

 Door onze levensstijl kunnen er blokkades in deze energiebanen ontstaan waardoor prana minder goed door het lichaam kan stromen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je lichaam altijd maar in de ‘AAN-modus’ is en je jezelf nooit een moment van rust gunt. Het lichaam komt dan nooit volledig tot ontspanning waardoor het niet de kans krijgt om zichzelf te herstellen en op te ruimen. Er ontstaan blokkades. Energie kan minder goed stromen en dit kan weer leiden tot allerlei andere klachten. Nadi Shodhana heeft vooral als doel om deze balans te herstellen.

Ga gemakkelijk zitten, in kleermakerszit of gewoon op een stoel. 

Plaats nu je rechterduim op je rechterneusgat en adem diep in via je linkerneusgat.

Na de inademing sluit je met je ringvinger je linkerneusgat af (leg je wijs- en middelvinger op het punt tussen je wenkbrauwen). Nu bevrijd je het rechterneusgat en adem je ook weer uit via dit neusgat.

Nadat je volledig hebt uitgeademd, adem je weer in door je rechterneusgat. Als je volledig bent ingeademd, sluit je het rechterneusgat weer af met je duim. Vervolgens bevrijd je het linkerneusgat en adem je hierdoor weer uit.

Hiermee ga je een aantal minuten door. Denk eraan dat het neusgat waardoor je uitademt, ook het neusgat is waardoor je weer inademt.


                                                                                                                      Bron: Happy with Yoga