Meditatie


Meditatie

Werkt meditatie of is het zweverig tijdverlies?

Topneuroloog Steven Laureys voert al jaren onderzoek naar de

effecten van meditatie op de hersenen. 


"Meditation is nog just blissing out under a mango tree.

It completely changes your brain

and therefore changes what you are"

Mathieu Ricard


Mediteren kan je leren. Voor velen lijkt het iets lastigs. Je voelt je snel onrustig tijdens het mediteren. Je gaat ervan uit dat je aan niets mag denken.  Maar terwijl je jezelf oplegt om aan niets te denken, ben je eigenlijk al aan het denken, toch? En dan denk je, dit is niets voor mij en geef je het op. En toch kan iedereen leren mediteren.


Meditatie voor beginners

Er bestaan veel verschillende meditatievormen en visualisatietechnieken. De ene effectiever dan de andere. Meditatie voor beginners hoeft helemaal niet gecompliceerd te zijn. Integendeel. Meditatie voor beginners gaat eigenlijk over… niets doen.


Wat is meditatie niet?

Heel wat mensen denken dat mediteren een manier is om je denken te controleren. Dat is erg vermoeiend en het werkt ook niet.

Je blijft bovendien bezig met iets wat buiten jezelf ligt, waardoor je jouw geest belet om de zuivere stilte te ervaren.


Wat is meditatie wel?

Tijdens het mediteren ga je met je ogen dicht in stilte zitten, waardoor je in een andere staat van bewustzijn belandt. Ver voorbij het denken, voorbij het drama van het leven. Je komt bij je ware kern. Het ontspant je lichaam en geest zodat je veel beter met de stress en de spanning van het moderne leven kan omgaan.


Waarom mediteren?

Mediteren brengt je terug in contact met de stilte in jezelf waardoor je innerlijke rust ervaart.


"Hoe stiller je wordt, hoe meer je kan horen".

Ram Dass



De kracht van de stilte

We leven in een snelle, superdrukke maatschappij waar stilte een zeldzaamheid geworden is. 

Nochtans heb je die stilte nodig om echt te kunnen focussen: op jouw doelen, op wat bij jou past en om je energetisch op te laden.

Veel mensen zijn constant online, overprikkeld via social media, TV, hun job, e-mail, entertainment, een to-do-lijst enzovoort … Als je hele aandacht constant bezig is met shiften tussen al die verschillende zaken, dan heb je op het einde van de dag nog maar weinig energie over voor jezelf.  Met andere woorden: je energie gaat alle kanten op, je geeft je energie weg.


“Het gevolg van al die drukte en gejaagdheid is kortsluiting in je hersenen en stress met alle symptomen en ziektebeelden die daar uit voortvloeien.”


“Een ander gevolg van al die drukte, en wat veel mensen niet doorhebben, is versplinterdheid (je energie die alle kanten opgaat).

Dat zorgt voor een gebrek aan focus.  Mensen denken dat gebrek aan focus dan op te lossen door een “to-do-lijst” te maken of een vooropgezette planning uit te schrijven, door structuur aan te brengen.  Voor sommige zaken/mensen werkt dat, maar als je energie alle kanten opgaat is de kans groot dat je je niet aan je planning zal kunnen houden. 

Voor anderen werkt zo’n lange termijnplanning niet. Dat wil niet zeggen dat ze nooit iets plannen. Maar ze geraken niet gefrustreerd als het totaal anders loopt, omdat ze weten dat al ze in "de flow" zitten alles vanzelf gaat.


Focussen in een wereld vol prikkels

Om gefocust te kunnen blijven in deze chaotische wereld is een dagelijks moment van stilte geen overbodige luxe. 

Wat er gebeurt als je bewust de tijd neemt voor stiltemomenten is dat je trager gaat leven en dat je alerter wordt voor alle signalen in je leven.  Je hebt veel minder last van stress omdat je weerbaarder bent. Je weet beter wat jij nodig hebt en wat goed voor je is. 

Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat mediteren je hersenen verandert, ook bij volwassenen.


Meditatie en wetenschap

Topneuroloog Steven Laureys voert al jaren onderzoek naar de effecten van meditatie op de hersenen. Hiervoor plaatste hij onder meer het brein van meditatie-expert Matthieu Riccard onder zijn scanner. De resultaten waren ronduit spectaculair: Riccard wist zijn gedachtestroom op commando nagenoeg helemaal stil te leggen. Tijdens eerder onderzoek toonde Riccard al het hoogste vermogen tot geluk dat ooit werd gemeten. Je moet echter helemaal geen monnik of neuroloog zijn om de positieve veranderingen van meditatie te ervaren. Meditatie  kan het leven van iedereen positief beïnvloeden.