Mindfulness

Jezelf kennen betekent geworteld zijn,

in plaats van verdwaald te zijn in je verstand


Eckart Tolle


Mindfulness

Wat is Mindfullness?

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel, namelijk wanneer we leven op de automatische  piloot. 

Je bent in de keuken bezig, je rijdt met je wagen, je bent op je werk - let eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl  we in gedachten bezig zijn met iets anders, met het verleden of de toekomst.


Toch kennen we ook allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn. Denk aan de adembenemende zonsondergang,  wanneer je helemaal opgaat in een muziekstuk of een andere intense ervaring.

Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We proeven de rijkdom van het moment. 


De huidige ervaring

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Uit deze woorden spreekt openheid. Aandachtigheid richt zich vooral op opmerken. Dit is iets anders dan ‘aandacht’ en 'concentratie’, waarbij je je richt op één onderwerp.


Intenser leven

Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Met mindfulness leef je intenser en bewuster. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.


Bewuste keuzes

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Hierdoor vang je stressprikkels eerder en beter op en ga je anders om met gedachtepatronen die niet behulpzaam zijn. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording en je kunt beter je grenzen bewaken.


Mindfulness kun je oefenen

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen. Hiervoor is de mindfulness training of  aandachttraining.

De Amerikaan Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness met Westerse psychologische inzichten verenigd tot de achtweekse mindfulness training, welke nu al meer dan 35 jaar bestaat en zoals aangetoond door veelvuldig wetenschappelijk onderzoek, bewezen effectief is.


Je kunt de golven niet stoppen,

maar je kunt wel leren surfen

Jon Kabat Zinn


Mindfulness leert je om met aandacht en zonder oordeel te kijken naar alles wat er is , naar zowel de positieve als de negatieve dingen, het leert je te onderkennen wat er is. Wanneer je regelmatig traint in mindfulness, dan ontstaat er een klein beetje afstand tussen jou en alle  fenomenen die je waarneemt (zoals gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties). Daarmee hebben die dingen, met name degenen die je gewoonlijk als negatief  bestempelt, iets minder grip op je, iets minder invloed.


Het doel van mindfulness is dus uiteindelijk ook praktisch: zorgen dat je minder last hebt van negatieve dingen in je leven waar je niet onderuit kunt. Dit doel ligt niet zo heel ver af van ontspanning. Alleen bereik je dit doel niet op een directe manier. Je traint je in een andere manier van kijken, van waarnemen.  Dit kost tijd, maar kan een grote invloed hebben op je leven.