Voice Dialogue

                                                               

Ken je dat gevoel dat er verschillende stemmen in jou aanwezig zijn?

De ene stem roept nog harder dan de ander?

Voice Dialogue leert je om naar deze stemmen te luisteren en terug de dirigent te worden van je eigen orkest.


Wat is Voice Dialogue?

Voice Dialogue is een verrassende, avontuurlijke en niet oordelende methode die inzicht biedt in ons innerlijke krachtenveld.

Het leert je om jezelf beter te managen en je keuzevrijheid te vergroten. De theorie die daaraan ten grondslag ligt is ontwikkeld door het Californische psychologen echtpaar Hal en Sidra Stone.

Voice Dialogue - Subpersonen - 'Het theater in je hoofd'

Hieronder een aantal veel voorkomende subpersonen:


De perfectionist gaat altijd tot het gaatje. Legt de lat hoog en rust niet totdat alle puntjes op de i staan. Hij heeft een ideaalbeeld hoe je eruit zou moeten zien en hoe je moet handelen, en wil dat je ten alle tijde aan dat ideaal voldoet. Het is hard werken voor de perfectionist.


De levensgenieter is een vrijbuiter en heeft lak aan conventies. Hij wil gewoon dat je een leuk leven leidt. Is gericht op plezier en bevrediging.


De pleaser zorgt ervoor dat je je altijd zo gedraagt dat iedereen je aardig vindt en dat niemand zich aan je ergert. Hij is een expert in het aanvoelen van wat andere mensen nodig hebben.De autonome 'ik' is niet afhankelijk van de waardering van anderen. Deze subpersoon kan prima grenzen stellen en nee zeggen, zonder zich daarover schuldig te voelen. Hij houdt het zakelijk en realistisch. Vertoont assertief gedrag.


De pusher of de drammer.  De levenstaak van de pusher is je op te jutten, met een zweep in de ene hand en een to-do-lijst in de andere. Wil snelheid en succes, houdt niet van lummelen of ontspanning. Is niet realistisch wat tijd betreft.


De rust vertelt je op tijd rust te nemen. Hij zorgt ervoor dat je pas op de plaats kunt maken. Laat je lekker in bad liggen en op de bank zitten. Geniet van het strand. Maakt geen plannen.


De innerlijke criticus laat je voortdurend weten wat je verkeerd doet, hoe je tekort bent geschoten, welke fouten je hebt gemaakt en hoe weinig er van je deugt.


De rationalist is rationeel. Hij houdt alles het liefst zakelijk en houdt van analyseren. Je herkent hem in de onvermoeibaarheid waarmee kinderen vragen stellen. Sinds de Verlichting is de Rationalist zelfs een van de meest gewaardeerde subpersonen. We kunnen er ziektes mee uitbannen, naar de maan vliegen en internetten met de hele wereld.


De verantwoordelijke ouderfiguur is er altijd, liefhebbend en ondersteunend. Zorgt ervoor dat je je onvervangbaar en goed voelt. Wil graag de zorg van de ander overnemen en maakt hem daardoor afhankelijk.


Het innerlijk kind blijft ons hele leven bij ons. Reageert heel intuïtief. Het speelse kind brengt zorgeloos plezier en onbevangen lol, het kwetsbare kind verlegenheid en onzekerheid. Deze laatste wordt het vaakst weggestopt.


Voice Dialogue  sessie                     

Tijdens een sessie ga je in gesprek met jezelf. Dat klinkt vreemd, maar kan zeer verhelderend zijn. 

Je gaat kennis maken met  de verschillende 'zelven' die je in je hebt. Je krijgt een andere, meer verhelderende kijk op jezelf, waardoor je ook bewuster in je leven komt te staan. Je wordt je dan bewust van het innerlijk kind. Dit innerlijk kind draagt de aangeboren kracht en de wijsheid om te overleven. Het gekwetste deel draagt ook je innerlijke blokkades en beschermers. Door ermee in gesprek te gaan worden we er de baas over en gaan ze niet meer autonoom te werk.


De intentie van werken met Voice Dialogue is om de Waarnemer in jezelf te versterken en vanuit deze positie te kijken naar de dynamiek van jouw innerlijk koninkrijk. Je onderzoekt hoe je meer heelheid kunt ervaren door alle figuren die in je binnen wereld leven met dezelfde openheid tegemoet te treden.


Bron: http://www.berrycollewijn.nl/
Voice Dialogue

De theorie van Voice Dialogue

De theorie van Voice Dialogue gaat er van uit dat je als persoon niet uit één maar

uit een heleboel ikken bestaat, ook wel subpersonen genoemd, die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leerzaam en leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen.

Zo krijg je inzicht in je eigen gedrag en waarom dat soms ineffectief is. En je ontdekt hoe je je gedrag kunt ombuigen. Het wordt bovendien helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. Als je niet goed functioneert in je privé-leven of in je werksituatie is er vaak sprake van een disharmonie tussen diverse kanten.


Voice Dialogue-Methode

Met de methode van Voice Dialogue kun je de verschillende ikken een 'stem' geven en ze afzonderlijk uitnodigen hun zegje te doen. Je krijgt inzicht in welke subpersoon of subpersonen bij jou aan het woord zijn en of jouw beslissingen werkelijk vrije keuzes zijn. Soms kan het helpen ook de andere 'point of view' te ontdekken.

Als je met een 'ik' praat, lijkt het alsof het een persoon van vlees en bloed is. Een persoon met een eigen geschiedenis, eigen beweegredenen om te bereiken wat hij wil en gegronde redenen om dit te doen. Een subpersoon heeft vaak goede bedoelingen, hij wil je beschermen tegen vermeende kwetsing van buitenaf.

Vaak ben je je niet bewust dat sommige ikken de dienst uitmaken. Je hebt namelijk het idee dat je er als het ware mee samen valt. Je zegt dan: 'Ik ben een perfectionist', in plaats van: 'ik heb een perfectionistische kant'. Je bent dan als het ware 'overgenomen' door deze stem. Het helpt om zo'n kant uit te horen en te ontdekken welke functie deze stem in je leven heeft. Om vanuit deze informatie te kijken of er nog andere visies zijn. Waarna je zelf beter keuzes kunt maken.